Wycieczka do Puszczy Kampinoskiej – wyprawa do Krainy Olędrów – wpływ działalności człowieka na przyrodę

10 czerwca, sobota, godz. 10.00
Zbiórka – godz. 10.00, ul. Zgrupowania AK Kampinos, po prawej stronie Galerii Młociny, od strony zabudowań Huty – nieużywany przystanek autobusowy. Jedziemy busem, odjazd godz. 10.10. Powrót w to samo miejsce.
Czas trwania – ok. 5 godz.

Stopień trudności – bardzo łatwa, ok. 6 km

Na wycieczkę prosimy zabrać napoje i w razie potrzeby coś do jedzenia. Na trasie nie spotkamy żadnego sklepu. Zakładamy wygodne obuwie i zabieramy coś przeciwdeszczowego, pogoda jest zmienna.

Uczestnicy otrzymują mapę trasy wycieczki i materiały informacyjne.

Udział w spacerze bezpłatny – finansowany przez m. st. Warszawa w ramach projektu „Wycieczki edukacyjne – przyroda i historia w Puszczy Kampinoskiej”.

Kraina Olędrów na Mazowszu ciągnie się wzdłuż brzegów Wisły i zasiedlona była przez osadników z Fryzji, Niderlandów, Niemiec, w Polsce zwanych Olędrami (Holenrami). Najczęściej byli wyznania menonickiego i uciekali ze swojej ojczyzny przed prześladowaniami religijnymi. Posiadali umiejętności melioracji i uprawy roli w trudnych warunkach, na podmokłych i zalewowych terenach. Osadnicy olęderscy najpierw osiedlali się na Żuławach, a później wzdłuż Wisły na południe. To Olędrom zawdzięczamy charakterystyczny mazowiecki krajobraz z wierzbami, płotami, chałupami stawianymi w rzędach i wałami powodziowymi.

Podczas wycieczki odszukamy pozostałości ich kultury, odwiedzimy miejscowości Secymin, Secyminek, Wilków, poszukamy wśród zarośli starych cmentarzyków, odnajdziemy kościółki i olęderskie chaty.

Niezwykłą wycieczka do krainy, o której istnieniu już nikt nic nie wie.