Tradycje i folklor Pragi

17 września, niedziela, godz. 10.00

Zbiórka – przed wejściem do Katedry św. Floriana, ul. Floriańska 3

Czas trwania – ok. 3 godz.

Udział w spacerze jest bezpłatny – dofinansowany przez m. st. Warszawa w ramach projektu „Warszawa, dziedzictwo, historia i tradycje”

Artystyczna, niebezpieczna, fascynująca i prawdziwa – Praga – różnie jest określana, ale bez wątpienia jest to najbardziej rozpoznawalna dzielnica Warszawy, w której ciągle jeszcze można odnaleźć ślady przedwojennego miasta, folkloru, gwary i tradycji. Praga, choć nie uniknęła zniszczeń podczas II Wojny Światowej, to wyszła z wojny obronną ręką i przechowała w swych murach ducha Warszawy.

Podczas spaceru przejdziemy po najstarszej części dzielnicy, która zwana jest Starą Pragą. Znajdują się tutaj najstarsze i najciekawsze zabytki: katedra św. Floriana, cerkiew św. Marii Magdaleny, kościół MB Loretańskiej, miejsca związane z dziejami praskich Żydów.

Zobaczymy najstarsze zachowane domy, takie jak dawną Komorę Wodną przy ul. Kłopotowskiego czy kamienice przy Targowej.

Oczywiście nie zabraknie też wizyty na kultowej ulicy Ząbkowskiej, Bazarze Różyckiego i rzut oka na Brzeską. Otwarte i dostępne podwórka pozwalają zajrzeć w ten nieznany świat i obejrzeć kapliczki, których nigdzie nie ma tak dużo, jak na Pradze. Znajdziemy też czas na pobawienie się gwarą praską, to wcale nie takie proste zrozumieć praskiego cwaniaka.

Wycieczkę zakończymy w pięknie zrewitalizowanej, pełnej atrakcji Fabryce Koneser.