Spacery szlakiem legend Warszawskich

Dzieci i młodzież zabierzemy na spotkanie z Warszawą wędrując szlakami legend – o Warsie i Sawie, Złotej Kaczce, Bazyliszku i Syrence. Odwiedzimy miejsca związane z Duchem Białej Damy i Pana Twardowskiego oraz zbójcami, którzy najechali miasto, a także zobaczymy Chrystusa u Fary z cudownie odrastającymi włosami.
Dowiemy się także jak król Zygmunt na kolumnie i Chrystus od św. Krzyża stoją na straży miasta.
Przy okazji będziemy mogli zaprezentować rozwój architektoniczny Warszawy, poczynając od dawnych czasów po dzień dzisiejszy, pokazać udział mieszkańców w budowie i odbudowie Warszawy oraz wskazać, że my dzisiaj również mamy wpływ na kształt swojego miasta.

Planowane wycieczki – tematyka i harmonogram

01) 10.07, piątek -- Legenda o warsz. Syrence (w kontekście Legendy o Panu Twardowskim i Bazyliszku) – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 przy Kolumnie Zygmunta
02) 11.07, sobota -- Legenda o Warsie i Sawie – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 przy Kolumnie Zygmunta
03) 24.07, piątek -- Zbójcy – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 na Rynku Nowego Miasta przy żeliwnej studni
04) 05.08, środa -- Legenda o Kościele Panny Marii – 10-12 – zbiórka godz. 10.00 na Rynku Nowego Miasta przy żeliwnej studni
Na wysokim brzegu Wisły stoi jeden z najstarszych warszawskich kościołów. Podczas wycieczki usłyszymy legendę, która opowiada dzieje kościółka i obejrzymy kościół i jego okolice. Będzie to okazja, żeby poznać historię Nowego Miasta, jego zabudowę i powojenną odbudowę. Dowiemy się, dlaczego powstało, jaki jest jego herb. Z Rynka wycieczka przejdzie do skarpy z kościołem, potem ulicą Kościelną do Freta i do Barbakanu. Posłuchamy o rzemieślnikach warszawskich, ich życiu i pracy.
ZAPRASZAMY!
05) 07.08, piątek -- Legenda o Złotej Kaczce – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 przy ul. Tamka 41
W Pałacu na Tamce, nazywanym Pałacem Ostrogskich, Ordynackim, gdzie dzisiaj znajduje się znane na całym świecie Muzeum Fryderyka Chopina, mieszkała w dawnych czasach królewna zaklęte w złotą kaczkę, a może mieszka nadal… Zapraszamy na spotkanie ze złotą kaczką. Posłuchamy legendy w wydaniu Or-Orta, przygotujemy staw dla własnej kaczki i poszukamy jej w okolicy z mapą w ręku. Podczas spaceru obejdziemy Skwer Bohdana Wodiczki, przejdziemy koło Instytutu Fryderyka Chopina, Narodowego Centrum Kultury. Później pójdziemy na ulicę Okólnik, gdzie oczy przyciąga budynek Biblioteki Krasińskich i bardziej niepozorny Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina. Idąc dalej przez Skwer Wodiczki obejrzymy zabudowania klasztoru, kościoła i szpitala sióstr szarytek, gdzie posłuchamy o historii Tamki i ludziach tu mieszkających. I dojdziemy do kładki nad Tamką, gdzie obejrzymy z góry złotą kaczkę, ulicę Tamkę. Opowiemy skąd wzięła się jej nazwa i pójdziemy wzdłuż ulicą do Pomnika Syreny, słuchając po drodze opowieści o Tamce i Powiślu. Dzieci dostaną mapkę okolicy, aby mogły zaznaczać mijane miejsca, rozwiążą krzyżówkę ze złotą kaczką i otrzymają wydruk legendy do poczytania w domu.
ZAPRASZAMY!
06) 08.08, sobota -- Biała Dama – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 przy Kolumnie Zygmunta. (Uwaga. Zmiana terminu z 31.07)
W sobotę spotkamy się z dziećmi przy Kolumnie Zygmunta, aby poszukać duchów na warszawskiej Starówce. Zatrzymując się w różnych miejscach, posłuchamy opowieści o Kolumnie Zygmunta, o Zamku, Placu Zamkowym… Spotkamy się z duchem Barbary Radziwiłłówny, którego wezwał na życzenie nieszczęśliwego króla Zygmunta Augusta czarodziej Twardowski. Potem poszukamy ducha Piekarskiego i dowiemy się dlaczego ktoś bredzi jak Piekarski na mękach. Na Placyku Kanonia poszukamy duchów i zjaw, mieszkających na dawnym cmentarzu. A potem przejdziemy na taras widokowy na Górze Gnojnej i do ogrodów królewskich. Tutaj, patrząc na Wisłę i zabudowania Pragi, wysłuchamy legendy o duchu Białej Damy Poniatowskich, który nawiedził króla Stasia. Na zakończenie poszukamy ducha przekupki, która za mąż nie chciała wyjść i do dziś błąka się po Rynku Starego Miasta…. Dzieci dostaną mapkę Starówki, poszukają na niej mijanych miejsc i wydruk wierszowanej bajki o Białej Damie z wydania Or-Ota.
ZAPRASZAMY!
07) 13.08, czwartek -- Legenda o Złotej Kaczce – 9-11 – zbiórka godz. 19.00 przy ul. Tamka 43
ZAPRASZAMY!
08) 14.08, piątek -- Legenda o Bazyliszku – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 przy Syrence na Rynku Starego Miasta
”Dawno dawno temu w piwnicach jednej z kamienic przy ulicy Krzywe Koło mieszkał straszliwy stwór zwany Bazyliszkiem”…. W piątkowe przedpołudnie spotkamy się z dziećmi na Rynku Starego Miasta, aby poszukać Bazyliszków i posłuchać legendy o tym straszliwym stworze mieszkającym na Starówce warszawskiej. Przejdziemy na ulicę Krzywe Koło, obejdziemy uliczki Starego Miasta, zajrzymy na Podwale i dojdziemy do Placu Zamkowego do Kolumny Zygmunta. Po drodze posłuchamy historii o Starym Mieście, gdzie mieszkał Bazyliszek, o zajęciach ludzi dawnej Warszawy, o warszawskich historiach. Pobawimy się w zgadywanki z Bazyliszkiem. Dzieci dostaną mapkę Starówki, poszukają na niej mijanych miejsc i wydruk bajki wg Or-Ota.
ZAPRASZAMY!
09) 19.08, środa -- Legenda o figurze Chrystusa z Kościoła św. Krzyża – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 przy Kościele św. Krzyża na Krakowskim Przedmieściu
Spotkanie przy Kościele św. Krzyża będzie okazją do opowiedzenia legendy o figurze, która stoi na straży stolicy, o jej wojennych losach i tradycjach. Posłuchamy również opowieści o samym kościele, o Krakowskim Przedmieściu, Pomniku Kopernika, o ludziach którzy w dawnych czasach tu mieszkali i wędrowali po ulicach. Bliżej poznamy samą świątynię, jej historię, architekturę i budowę. Dzieci spróbują same odnaleźć poszczególne miejsca i wskazać elementy architektoniczne wykorzystując makietę.
ZAPRASZAMY!
10) 22.08, sobota -- Chrystus Cudowny u Fary – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 przy Kolumnie Zygmunta
11) 29.08, sobota -- Legenda o królu Zygmuncie z Kolumny – 11-13 – zbiórka o godz. 11.00 przy Kolumnie Zygmunta
12) 06.09, niedziela -- Zbójcy – 11-13 – zbiórka godz. 11.00 na Rynku Nowego Miasta przy żeliwnej studni

Osoby niezapisane, prosimy dzień wcześniej o telefoniczne potwierdzenie terminu wycieczki. Osoby zapisane będą informowane indywidualnie o ewentualnych zmianach.
W przypadku grupy, istnieje możliwość zorganizowania spaceru w innym terminie, po wcześniejszym uzgodnieniu.

Formularz zgłoszeniowy

Proszę wpisać kod z obrazka: captcha