Historia i przyroda Łazienek, z wejściem do Pałacu na Wodzie

23 września, sobota, godz. 10.30

Zbiórka – przy Pomniku Fryderyka Chopina, wejście od Al. Ujazdowskich

Czas trwania – ok. 2 godz.

Udział w spacerze jest bezpłatny – dofinansowany przez m. st. Warszawa w ramach projektu „Warszawa, dziedzictwo, historia i tradycje”

Na spacer obowiązują zapisy. Jest ograniczona liczba miejsc. Pierwszeństwo udziału w pełnym programie mają osoby zapisane. Osoby, dla których zabraknie miejsc mogą wziąć udział w spacerze po Parku, bez możliwości zwiedzania Pałacu.

Muzeum Łazienki Królewskie, jedno z najpiękniejszych miejsc w Warszawie, to letnia rezydencja króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Składają się na nią klasycystyczne zabytki i historyczne ogrody. Można tu odpocząć, w otoczeniu pięknej przyrody oraz poznać perły klasycystycznej architektury i oświeceniowe idee, propagowane prze ostatniego króla Polski.

Rozpoczniemy zwiedzanie przy Pomniku Chopina i spacerując przez ogrody, modernistyczny, królewski i romantyczny dotrzemy do serca Łazienek – Amfiteatr, Wodozbiór, Biały Dom, Pałac Myślewicki, Stara Oranżeria i serce Łazienek, Pałac na Wyspie. Jeden z najcenniejszych polskich zabytków klasycystycznych z królewską Galerią Obrazów.

Spacerując po Parku poznamy jego historię i początki tego miejsca, sięgające początków XVII wieku.

Spacer zakończymy przy wejściu od strony Agrykoli, przy Pomniku Jana III Sobieskiego.

W trakcie wycieczki jest przewidziane zwiedzanie wnętrz Pałacu na Wodzie.

Zapisz się