Harmonogram

Tematy spacerów:

W poszukiwaniu sosen na szczudłach
Sobota, 14.05.2022 godz. 10.00-13.00
Zbiórka – Pętla Młociny, godz. 10.00, o godz. 10.11 odjazd autobusu 250
Trasa do przejścia – ok. 11 km, czas przejścia ok. 3,5-4 godz., poziom trudności średni.
Wysiadamy na przystanku Łomianki Zachodnia.
Spacer rozpoczniemy w Łomiankach Zachodnich, dokąd dojedziemy autobusem 250. Następnie przejdziemy do Kamienia Ułanów Jazłowieckich i wrócimy na szlak w kierunku do Łużowej Góry w Łużach i dalej przez Trzęsawiska Łuże do Góry Ojca, gdzie będziemy mogli zobaczyć puszczańskie sosny o odsłoniętych korzeniach, tzw. sosny kroczące. Z Góry Ojca przejdziemy do Ośrodka dla Niewidomych w Laskach, wejdziemy na Leśny Cmentarz, do Ogródka Botanicznego i przejdziemy do Polany Rekreacyjnej Jakubów, w pobliżu siedziby Dyrekcji KPN w Izabelinie. Wrócimy na Młociny z Izabelina autobusem 210.

Las Bemowski i Radiowo w Otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego
Sobota, 28.05.2022 godz. 10.00-13.00
Zbiórka – Pętla Młociny, godz. 9.45, o godz. 9.55 odjazd autobusu 712
Trasa do przejścia – ok. 8 km, czas przejścia ok. 2,5-3 godz., poziom trudności łatwy.
Wysiadamy na przystanku Janów.
Spacer rozpoczniemy w Janowie, gdzie wejdziemy do Lasu Bemowskiego, będącego częścią Puszczy Kampinoskiej i przejdziemy ścieżką do Rezerwatu Łosiowe Błota. Następnie przejdziemy na pogranicze lasu, gdzie w zaroślach będziemy poszukiwali śladów i pozostałości po Transatlantyckiej Centrali Radiotelegraficznej, największej inwestycji II Rzeczypospolitej. Potem przejdziemy ulicami Radiowa i Boernerowa, poznając najstarszą część Bemowa, do Fortu Radiowo.

Kraina Olędrów w starorzeczu Wisły
Sobota, 11.06.2022, godz. 10.00-13.00
Zbiórka – przy Galerii Młociny, od strony ul. Zgrupowania AK „Kampinos”, godz. 10.00
OBOWIĄZUJĄ ZAPISY. LIMIT MIEJSC – 20.
Na wycieczkę jedziemy i wracamy busem, który przewozi uczestników między odwiedzanymi miejscami. Czas trwania – ok. 6 godz., poziom trudności łatwy.
Na początku jedziemy do miejscowości Nowiny, gdzie zobaczymy niezwykłe Sanktuarium Matki Bożej Radosnej Opiekunki Przyrody oraz zagubiony w leśnych ostępach menonnicki cmentarz, pozostały po osadnikach olęderskich. Następnie przejdziemy do Nowego Secymina, aby obejrzeć dawny Kościół Ewangelicko-Augsburski. Wałem przeciwpowodziowym dojdziemy do dawnej przeprawy przez Wisłę, oglądając po drodze niezwykłe krajobrazy. Wreszcie przejdziemy do Wilkowa, gdzie będziemy mogli obejrzeć zagubione wśród pól i lasów zabudowania pozostałe w niemal niezmienionym stanie po Olędrach. Jedno z ostatnich miejsc na Mazowszu, gdzie odnajdziemy prawdziwy mazowiecki krajobraz – pola, miedze, wierzby płaczące i drewniane płoty. W zaroślach odszukamy kolejny cmentarz menonnicki i odpoczniemy wśród pól i łąk.

Piękno wiślańskich brzegów na granicy Warszawy
Niedziela, 03.07.2022, godz. 10.00-13.00
Zbiórka – Młociny, godz. 10.00, o godz. 10.08 odjazd autobusu 750
Trasa nie jest trudna, ale wymagająca, mogą trafić się błota, kałuże, rozlewiska, obejścia przez zarośla, przeprawy przez zawalone drzewa itp. Spacerujemy w terenie dzikim, w którym króluje przyroda.
Na wycieczkę wybierzemy się na odcinek w okolicach Łomianek. Dokładna trasa zostanie określona na kilka dni przed terminem wyprawy, ze względu na to, iż w zależności od okoliczności pogodowych teren jest różnie dostępny.
Wyprawa do Rezerwatu Ławice Kiełpińskie. Rezerwat jest położony w korycie Wisły i ciągnie się od Łomianek po Jabłonną. Obejmuje pas brzegowy, wyspy, piaszczyste łachy oraz wody płynącej rzeki od Burakowa do Dziekanowa. Celem ochrony jest zachowanie ostoi lęgowych rzadkich, ginących gatunków ptaków występujących na obszarze Wisły – kaczek, łabędzi, czapli, kormoranów, pustułek myszołowów, kani, jastrzębi Krzewy łozy z wierzbami i topolami oraz szuwary wokół starorzeczy robią oszałamiające wrażenie. Przy dużym szczęściu możemy zobaczyć rzadkiego w Polsce orła bielika.

Pozostałe terminy wkrótce

1. Wyprawa z ornitologiem