Grant "Zima w Mieście 2014"

Fundacja Indygo w okresie od 06.02 do 15.03.2014 r. realizowała grant Biura Edukacji Miasta Stołecznego Warszawy  w ramach akcji Zima w Mieście pt. “Warsztaty historyczne z wykorzystaniem technik plastycznych. Opowieści, legendy i tradycje lokalne, elementem budowania świadomości i tożsamości narodowej i lokalnej”. W ramach grantu zostało przeprowadzonych 8 warsztatów dla 120 dzieci z warszawskich szkół podstawowych.

Warsztaty składały się z dwóch części.

W części pierwszej: Opowiadamy legendy i historie związane z Warszawą, prezentujemy sztukę ludową Mazowsza – wycinanki, stroje ludowe, pisanki itp. Przygotowujemy inscenizacje i prezentujemy oryginalne wyroby sztuki ludowej, lalki w strojach ludowych itp.

W części drugiej: Prowadzimy zajęcia praktyczne, podczas których dzieci wykonują ozdoby w technice decoupage, z wykorzystaniem elementów i motywów, o których opowiadaliśmy w części pierwszej. Wykorzystane prace dzieci zabrały ze sobą.

W zajęciach wykorzystujemy techniki arteterapii, dzięki którym osiągamy pozytywne wyniki w pracy z dziećmi, którym brakuje wiary w siebie, mają niskie poczucie własnej wartości i niską samoocenę. Zajęcia pozwalają rozwinąć energię i wytrwałość, zdobyć własne uznanie, realizować się twórczo, rozwijać osobowość, spostrzegawczość, umiejętność pozytywnej oceny własnej pracy. Ponadto pomagają dzieciom rozwijać się manualnie.

Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem i niestety nie byliśmy w stanie zorganizować zajęcia dla wszystkich zainteresowanych. Otrzymaliśmy doskonałe referencje. Sukces warsztatu spowodował, że włączyliśmy go do stałego programu oferowanego dla dzieci ze szkół podstawowych.

Obejrzyj zdjęcia z warsztatów